Valikko

Turvallisuusohjeistukset rakennustyömailla

Suurten rakennusyritysten yhteistyössä kokoama tikastyöryhmä on luonut yhteneväiset normit rakennustyömailla käytettäville tikkaille.  Ennen tätä yhteistä ohjeistusta rakennusliikkeillä oli toisistaan poikkeavia normeja, jotka vaikeuttivat etenkin alihankkijoiden osalta tikkaiden valintaa. Lisäksi ainoa lainvoimainen ja valtakunnallisesti velvoittava Vna 205 / 2009 tasotikkaille ja pukeille on ollut käytännössä vaikea todentaa ja valvoa rakennustyömailla.

Kaikki rakennusyritysten tikasohjeen mukaiset tikkaat ja pukit täyttävät Vna 205/2009 -vaatimukset. Tuotesivuiltamme löydät merkinnät Vna 205/2009 ja tikasohjeen täyttävien tikkaiden ja pukkien taulukoista. Erityisesti tikasohjeen vaativien rakennustyömaiden käyttöön myytävät tuotteet löydät kootusti tämän linkin takaa: Tikasohjeen täyttävät tuotteet rakennustyömaille.

Rakennusyritysten tikasohjeistus (Turvalliset työpukit ja tasotikkaat) velvoittaa valmistajan ilmoittamaan jokaisissa tikkaissa, miten vaadittu vakavuus on niiden kohdalla saavutettu. Tämä tapahtuu esimerkiksi tarroilla:  

Turvallisuus rakennustyömailla 1

Mallitarrassa on tuote TT-teollisuustasotikkaat, joiden tasokorkeus on 144 cm sekä tieto, että tuote vaatii tikasohjeen täyttääkseen 2 kappaletta 95 cm pitkiä alatukipalkkeja.

Tämä tarroitus helpottaa mm. työturvallisuudesta vastaavien henkilöiden sekä AVI:n tarkastajien työtä.

Rakennusyritysten tikasohjeessa on erittäin hyvät ohjearvot ja nyrkkisäännöt. Tilanteessa, jossa tarrat ovat esimerkiksi tahriutuneet tai hävinneet itse tuotteesta, löytyvät tarvittavat tiedot tikasohjeistuksesta. Tikasohje pdf.

Tikasohje löytyy myös seuraaville kielille käännettynä:

Tikasohje vähentää mallivalikoimaa rakennustyömailla, mutta parantaa käyttöön hyväksyttyjen mallien turvallisuutta, niiden valvontaa sekä kehittämistä. Ohje poistaa käytöstä mm. tikkaita, joita on nimitetty pukeiksi (leveät A-tikkaat ilman tasoa), ja kotitaloustikkaita, joihin on lisätty metallirajoittajat.

Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta (Vna 205 / 2009) löytyy kokonaisuudessaan Finlexin sivuilta.