Valikko

Tikkaiden valinta

Millaiset ovat hyvät tikkaat? Mistä tunnistaa, että tikkaat ovat turvalliset ja vaativaan ammattikäyttöön suunniteltu ja tehty? Tälle sivulle olemme keränneet mielestämme tärkeimpiä asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun on hankkimassa tikkaita, joilta vaatii turvallisuutta ja kestävyyttä.

 

 

Tikkaiden valinta

Pienillä ja huomaamattomilla tukiaisilla on suuri merkitys

Kun tikkaille halutaan pitkää ikää ja jämäkkää olemusta, isommankin miehen niille kiivetessä, on hyvä kiinnittää katse tukiaisiin. Tukiaiset ovat pienet latat, jotka yhdistävät tikkaiden askelmat tikkaiden runkoon. Tukiaiset vahvistavat tikkaita sivuttaissuunnassa tapahtuvalta liikkumiselta, jolloin tikkaat eivät tunnu ”löysiltä” ja pitävät napakan ryhtinsä vuodesta toiseen.

 

Tikkaiden valinta 2Tikkaiden valinta 1

Koteloprofiilia puolille ja C-profiilia askelmille

Suurin osa tikkaista valmistetaan joko C-mallisesta alumiiniprofiilista tai nk. koteloprofiilista. Puolallisten nojatikkaiden kohdalla, tikkaat tukevaksi tekevä kiertojäykkyys saadaan aikaan käyttämällä koteloprofiilia.

Kiertojäykkyys saadaan tikkaisiin siis kahdella tavalla: puolallisiin tikkaisiin käyttämällä itsessään kiertojäykkää koteloprofiilia ja askelmallisissa tikkaissa, joissa on käytetty C-profiilia, kiertojäykkyys saadaan lisäämällä tikkaisiin tukiaisia.

 

Tikkaiden valinta 3

Neliönmallinen puola vai pyöreä puola?

Nojatikkaita valmistetaan neliönmallisilla puolilla ja pyöreillä puolilla. Muodoltaan pyöreältä puolalta, jalka luiskahtaa helpommin pois puolalta kuin puolalta, joka on malliltaan neliö, ja asennettu oikeaan kulmaan tikkaiden runkoon nähden.

Neliöpuolat lukittuvat tikkaiden runkoon ilman riskiä siitä, että ne lähtisivät löystyessäänkään pyörähtämään tikkaille nousevan henkilön jalkojen alta.

 

Tikkaiden valinta 4

Puolien oikea kulma?

Edellisessä osiossa mainittiin neliöpuolan olevan turvallisempi kuin pyöreän puolan, jos se on asennettu oikeaan kulmaan. Mikäli tikkaat on tarkoitettu nojatikkaiksi (nojakulma), eikä kohtisuoraan ylöspäin nouseviksi, kannattaa valita tikkaat, jossa nojatikkaiden kallistus on huomioitu. Jos puolat on kiinnitetty tikkaisiin suorassa kulmassa tikkaiden runkoon nähden, on jalkapohja kiivetessä puolien kulman päällä. Tämä tuntuu ikävältä jalkojen pohjissa, sekä lisää huomattavasti jalan luiskahtamisen riskiä.

 

Tikkaiden valinta 5  Tikkaiden valinta 6

Askelmien ja tason pintakuvio

Erityisesti, jos tikkaita käytetään ulkona tai muuten märissä olosuhteissa, kannattaa valita tikkaat, joissa on kunnollinen ja selvästi erottuva pintakuvio liukastumista estämässä. Hyvin toteutetuilla kuvioilla on usein kaksi tehtävää; ne antavat pitoa ja päästävät veden valumaan pinnalta pois.

 

Tikkaiden valinta 7Tikkaiden valinta 8

Pitävät liukuesteet

Tikkaiden liukuesteiden tarkoitus on suojata lattiaa naarmuuntumasta, sekä pitää tikkaat paikoillaan ilman, että ne lähtevät luistamaan alta. Hieman pehmeämmästä, laadukkaasta muovista, tai kumista valmistetut liukuesteet antavat hyvän pidon tikkaille. Pehmeämpi liukueste joustaa jonkin verran, kun sitä painaa kynnellä. Pitävyyttä voi myös kokeilla liu´uttamalla tikkaita liukuesteiden varassa lattiaa vasten niin, että pitää tikkaiden päällä hieman painoa

 

Varaosia vai uudet tikkaat?

Yleisimmin kovassa ammattikäytössä tikkaista kuluu jalkojen tulpat tai sivurajoittimet löystyvät. Säästää rahaa ja luontoa, jos tikkaisiin on saatavana näitä kuluvia osia varaosina, jolloin niiden vuoksi ei tarvitse hankkia uusia tikkaita.