Suomi-Tikas Oy
— Tukevasti jalat irti maasta

Turvallisuus rakennustyömailla

Suurten rakennusyritysten yhteistyössä kokoama tikastyöryhmä on luonut yhteneväiset normit rakennustyömailla käytettäville tikkaille.  Ennen tätä yhteistä ohjeistusta rakennusliikkeillä oli toisistaan poikkeavia normeja, jotka vaikeuttivat etenkin alihankkijoiden osalta tikkaiden valintaa. Lisäksi ainoa lainvoimainen ja valtakunnallisesti velvoittava Vna 205 / 2009 -vakavuusvaatimus tasotikkaille ja pukeille on ollut käytännössä vaikea todentaa ja valvoa rakennustyömailla.

Tikasohjeen ovat yhteistyössä tehneet: YIT, SRV, Lemminkäinen, NCC, VR Track, Consolis Parma, Telinekataja, Skanska, Luja, Peab, Hartela, Kerabit, Boskalis Terramare ja Caverion

Kaikki rakennusyritysten tikasohjeen mukaiset tikkaat ja pukit täyttävät Vna 205/2009 :n vaatimukset. Tuotesivuiltamme löydät merkinnät Vna 205/2009 ja tikasohjeen täyttävien tikkaiden ja pukkien taulukoista.

Lataa vaatimukset täyttävät tuotteemme (PDF-muodossa)

Tuotevalikoimastamme löytyy myös useita tikkaita sellaisiin töihin, joihin Vna-asetusta ei lainkaan sovelleta. Nämä tikkaat täyttävät joko EN-131, 1-7- tai EN 14183 -vaatimukset.  

Uusi tikasohje velvoittaa valmistajan ilmoittamaan jokaisissa tikkaissa, miten vaadittu vakavuus on niiden kohdalla saavutettu. Tämä tapahtuu esimerkiksi tarroilla:  

Ryto-tarra

Mallitarrassa on tuote TT-teollisuustasotikkaat, joiden tasokorkeus on 149 cm sekä tieto, että tuote vaatii tikasohjeen täyttääkseen 2 kappaletta 100 cm pitkiä alatukipalkkeja.

Tämä tarroitus helpottaa mm. työturvallisuudesta vastaavien henkilöiden sekä AVI:n tarkastajien työtä.

Rakennusyritysten tikasohjeessa on erittäin hyvät ohjearvot ja nyrkkisäännöt. Tilanteessa, jossa tarrat ovat esimerkiksi tahriutuneet tai hävinneet itse tuotteesta, löytyvät tarvittavat tiedot Tikasohjeesta PDF-versiona

Tikasohje löytyy myös:

Tikasohje vähentää mallivalikoimaa rakennustyömailla, mutta parantaa käyttöön hyväksyttyjen mallien turvallisuutta, niiden valvontaa sekä kehittämistä. Ohje poistaa käytöstä mm. tikkaita, joita on nimitetty pukeiksi (leveät A-tikkaat ilman tasoa), ja kotitaloustikkaita, joihin on lisätty metallirajoittajat.

Valtioneuvoston asetus rakennustyömaan turvallisuudesta (Vna 205 / 2009) löytyy kokonaisuudessaan Finlexin sivuilta.