Tikapuut tuloksellisuuteen löytyvät yrityksen sisäisestä kulttuurista

Turvalliset, ammattikäyttöön soveltuvat tikkaat syntyvät yksityiskohtaisen suunnittelu- ja kehitystyön tuloksena. Laadun ylläpitoon tarvitaan joukko motivoituneita ammattilaisia, jotka haluavat aidosti olla mukana toteuttamassa yrityksen visiota, sekä missiota.
Kuinka motivaatiota ja tuloksellisuutta sitten pidetään yllä? Ei ainakaan ylimääräisiä paineita luomalla. Suomi-Tikas Oy:ssä olemme huomanneet, että tuloksellisuus syntyy kannustavan ja avoimen työilmapiirin inspiroimana ja luottamalla siihen, että tiimin motivaatio on sisäistä – ei pakon sanelemaa.
Stressitön kiire – mitä se on?
Tikkaita valmistetaan moneen eri tarpeeseen ja kehitystyö tuotteen laadun, monipuolisuuden sekä kestävyyden varmistamiseksi on jatkuvaa. 12 vuotta Suomi-Tikkaalla työskennellyt mittatilaustyövastaava Mika Haukijärvi on ollut töiden saralla kiireinen viimeiset kolme vuotta. Tehtaalle hän kuitenkin saapuu joka aamu rennoin mielin.
“Tämähän on vähän tällaista aikuisten ihmisten Lego-leikkiä”, Mika naurahtaa viitaten tikkaan valmistusprosessiin. “Minua voisikin tituleerata Lego-timpuriksi, sillä pääsen rakentelemaan kaikenlaista päivittäin. Se on minulle mielekästä puuhaa, joten motivaatio pysyy korkealla päivittäin ja töihin tulo tuntuu vapauttavalta.”
Mittatilauspuolella kiirettä piisaa siis läpi vuoden. Tuotteille on paljon kysyntää ja välillä projekteja riittää jopa jonoksi asti. Tämä ei kuitenkaan huoleta Mikaa.
“Kiire on loppujen lopuksi kuitenkin aika suhteellinen käsite”, Haukijärvi arvioi. “Kun työtä tehdään johdonmukaisesti ja projektit aikataulutetaan viisaasti, ei kiire aiheuta ylimääräistä päänvaivaa, saati vaikuta työn laadun ylläpitämiseen.”
“Kun työstään nauttii ja töihin meno tuntuu hyvältä, niin kyllä se vaikuttaa työn jälkeenkin. Stressittömyyden vuoksi työteho on noussut, mikä näkyy ulospäin asiakkaalle tuotteen, sekä palvelun ensiluokkaisena laatuna.”
Sopiva, tai stressitön kiire voi kuulostaa monen korvaan silkalta mahdottomuudelta, mutta Haukijärven sanomasta huokuu tärkeä pointti: kiire ei automaattisesti tarkoita kaaosmaista paniikkia. Kiire voi myös inspiroida ja auttaa pitämään ajatukset kasassa.
“Tulee hyvä fiilis siitä, kun tietää, mitä tekee seuraavaksi ja että projekteja riittää”, hän summaa.
Läppä lentää ja huono huumori kukoistaa
Laajojen projektien johdonmukaiseen hallintaan tarvitaan avoimuuteen, sekä luottamukseen pohjautuvaa työkulttuuria. Kulttuuria, jossa koko organisaatio puhaltaa yhteen hiileen hierarkian tasoista riippumatta.
Mikan aloittaessa työt Suomi-Tikkaalla 12 vuotta sitten, oli yrityksen kulttuurissa havaittavissa selkeä asetelma johdon ja työntekijöiden välillä. Työilmapiiri oli silti erittäin hyvä, mutta kuitenkin erilainen verrattuna nykyiseen. Sukupolvenvaihdoksen myötä kaikki hakivat hetken aikaa omaa paikkaansa, mutta tilanteen asettuessa uomiinsa Haukijärvi havaitsi työilmapiirissä muutoksen astetta vapautuneempaan.
“Olemme kuin iso kaveriporukka. En muista yhtään aamua, kun olisi ketuttanut tulla töihin.”
Rento työilmapiiri ei Suomi-Tikkaan tapauksessa kuitenkaan tarkoita minkään sortin velttoilun tai löysäilyn mahdollistamista, päinvastoin.
Kaikkien työntekijöiden välillä johdosta lähtien vallitsee syvä arvostus toisiaan kohtaan. Vaikka kahvitauoilla ja työntouhussa läppä lentää ja huono huumori kukoistaa, töihin suhtaudutaan silti intohimoisesti laadusta tinkimättä.
Vaikka kahvitauoilla ja työntouhussa läppä lentää ja huono huumori kukoistaa, töihin suhtaudutaan silti intohimoisesti laadusta tinkimättä.
“Kun näkee miten muut ympärillä tekevät työtä täydellä sydämellä, ei silloin itsekään tee mieli löysäillä ja sillä omalla toiminnallaan sitten aiheuttaa muille painetta tai tarpeetonta kiirettä”, Mika sanoo painavasti.
Tarkasti käyttötarkoitustaan vastaava tuote kestää pitkään
Suomi-Tikkaan tuotteita tilataan eniten teollisuuteen, rakennusalalle, sekä logistiikkaan. Tikkaiden käyttötarkoitus ei siis aina ole sama, jolloin tikkaita ei voi valmistaa liukuhihnatyönä “one size fits all”-periaatteella.
Logistiikassa ja rakentamisessa käytettävät tikkaat esimerkiksi muotoillaan niin, että niitä on helppo liikutella ja laittaa kokoon. Tikkaita käytetään usein hyvin kapeissa ja ahtaissa tiloissa, jolloin nousuista tehdään jyrkkiä, jottei tikkaat veisi liikaa tilaa.
Teollisuuden tarpeisiin rakennettavat tikkaat ovat taas nousukulmaltaan loivempia ja rakenteeltaan lähtökohtaisesti jykevämpiä ja raskaampia, sillä niiden on kestettävä paljon painoa ja mahdollistettava turvalliset ylöspäin nousut ja alaspäin tömistelyt raskaidenkin kantamusten kanssa.
Yli vuosikymmenen kokemuksella ja noin kymmenen tuhatta tikasta takanaan, Haukijärvi toteaa huolellisen kehitystyön olevan tikkaiden valmistusprosessissa tärkeintä.
“Tikkaista laadukkaan tekee turvallisuuden lisäksi myös sen pitkä käyttöikä. Jotta nämä toteutuvat, on tuote valmistettava vastaamaan sen käyttötarkoitusta tarkasti.”
“Tuotekehitys on jatkuvaa. Mietimme alati, miten tuotteesta voisi tehdä kestävämmän, monipuolisemman ja kuinka sen voisi valmistaa helpommin”, mittatilaustyövastaava muotoilee. “Tikkaista laadukkaan tekee turvallisuuden lisäksi myös sen pitkä käyttöikä. Jotta nämä toteutuvat, on tuote valmistettava vastaamaan sen käyttötarkoitusta tarkasti”.
Hyvä työpaikka ei ime tekijäänsä kuiviin
Liike-elämässä vallitsee edelleen hyvin voimakkaasti tulos tai ulos-voittoinen kulttuuri. Tavoitteisiin halutaan päästä keinoja kaihtamatta, usein kuitenkin työntekijän hyvinvoinnin kustannuksella. Haukijärvi on myös itse nähnyt läheltä, miten vääränlaisella johtajuudella on saatettu työntekijöitä uupumuksen partaalle ja jopa poltettu loppuun.
Suomi-Tikkaan työkulttuuri on tähän verrattuna täysin päinvastainen. Tuloksia ei synny jatkuvan ylhäältä tulevan paineen alla, vaan yritys luottaa siihen, että työntekijältä itseltään on löydyttävä se intohimo ja motivaatio työn laadun ylläpitämiseen. Mika toivoisikin, että muutkin yritykset pystyisivät muovaamaan kulttuuriaan ihmisläheisemmäksi ja kannustavammaksi.
“Ainakaan ihmiset eivät stressaisi niin paljon ja sairauspoissaolotkin vähenisivät”, Mika pohtii.
“Kun työstään nauttii ja töihin meno tuntuu hyvältä, niin kyllä se vaikuttaa työn jälkeenkin. Stressittömyyden vuoksi työteho on noussut, mikä näkyy ulospäin asiakkaalle tuotteen, sekä palvelun ensiluokkaisena laatuna. Ei ole painetta tuottaa mahdollisimman paljon ulos, mahdollisimman nopeasti. Saa keskittyä siihen mitä tekee.”