Valikko

Kokeneet ammattilaiset laadukkaiden tuotteiden takana

Kokeneet ammattilaiset laadukkaiden tuotteiden takana

Alumiinin TIG-hitsaaminen on hitsaamisen kuninkuuslaji. Kuvassa Mika Haukijärvi.

Suomi-Tikas Oy:n tehtaalla on valmistettu tikkaita jo kolmen sukupolven ajan. Vuosien varrella on tehty huikea määrä tuotekehitystä ja saatu paljon kiitosta tuotteiden laadusta ja turvallisuudesta. Mistä sitten tunnistaa hyvät tikkaat ja mitkä tekijät vaikuttavat niiden pitkäikäisyyteen? Mistä tietää, että lupaukset hyvästä laadusta eivät ole pelkkää puhetta?

Tehtaalta lähtee paljon tuotteita esimerkiksi palokunnan käyttöön, rakennustyömaille, logistiikkaan ja teollisuuteen. Suomi-Tikas Oy:n tuotteet on siis suunniteltu ammattikäyttöön ja ne on luotu kestämään kovaakin käyttöä. Hyvä esimerkki tuotteiden pitkäikäisyydestä on käytössä kuluvien osien kuten liukuestetassujen uusittavuus. Alumiininen runko on tukeva ja kestää yleensä niin pitkään, että keretään tilaamaan monet liukuestetassut ennen kuin alumiinirungon käyttöikä loppuu. Ja mikä parasta, asiakkaille lähetetään uudet liukuestetassut veloituksetta.

 

Jokaiset tikkaat, jotka tehtaalta lähtee ovat tekijänsä signeeraamat.

 

Tärkeää osaa laadussa näyttelee myös se, että kaikki tehtaalta lähtevät tuotteet ovat tekijänsä signeeraamat. ”Halutaan tuoda esiin valmistuksen inhimillisyyttä eli sitä, että oikeat ihmiset täällä Suomessa näitä tekevät. Vaikka automaatiota käytetään jonkun verran, niin lopullisen kokoonpanon ja tarkastuksen tekee aina ammattilainen. Kun työntekijä tietää joutuvansa kuittaamaan tuotteet, hän tarkastelee prosesseja ja laatua eri tavalla, niin oman tekemisen kuin koneidenkin osalta. Se on myös mahdollistanut huomattavasti paremmin jatkuvan kehityksen tuotannossa.” Suomi-Tikas Oy:n toimitusjohtaja Samuel Peltonen kommentoi.

Suomi-Tikas Oy:n valmistamat tikkaat ei siis synny liukuhihnatyönä, vaan laadukkaiden tuotteiden takana seisoo kokeneet ammattilaiset. Tämä mahdollistaa sen, että tehtaalla tehdään myös mittatilaus- ja muutostöitä asiakkaiden toivomuksien mukaan. Aiheesta kertoo enemmän Suomi-Tikkaan työntekijät Mika Haukijärvi ja Aapo Piitulainen.

Kokeneet ammattilaiset laadukkaiden tuotteiden takana 1Mika Haukijärvi valmistamassa huoltoportaita.

 

12 vuotta Suomi-Tikkaalla työskennellyt Mika Haukijärvi on tehnyt paljon mittatilaustöitä vuosien varrella. Tällä hetkellä hän valmistaa pääasiassa huoltoportaita ja niihin liittyviä muutostöitä. Huoltoportaita käytetään esimerkiksi suurten koneiden huoltotoimenpiteissä, linjastoilla sekä rekkojen lastaamisessa.

Muutostöitä tehdään, kun asiakas tarvitsee esimerkiksi matalammat, pidemmät tai syvemmät huoltoportaat, kuitenkin niin, ettei alusta asti suunnitella uutta tuotetta, vaan voidaan muokata valmista mallia. Näin tuote valmistuu nopeammalla aikataululla.

”Mittatilaus- ja muutostyöt ovat mukavia, kun pääsee haastamaan itsensä ja saa käyttää kunnolla aivoja. Siinä täytyy suunnitella ja olla selkeä visio omassa päässä, ennen kuin työtä lähtee toteuttamaan. Parhaita muistoja työuralta onkin ollut ne erikoisemmat mittatilaustyöt, sillä niiden teko on ollut mielenkiintoista ja rutiinista poikkeavaa. Haastavinta ja työläintä puolestaan on ollut 40 metriä pitkien palokunnan nostotikkaiden teko.” Mika muistelee.

 

Mittatilaus- ja muutostyöt ovat mukavia, kun pääsee haastamaan itsensä ja saa käyttää kunnolla aivoja.

 

Mikalle on karttunut paljon kokemusta TIG-hitsaamisesta. ”Usein ajatellaan, että alumiinin hitsaaminen on vaikeaa. Alussa se olikin jännittävää, mutta opin nopeasti, sillä olin hitsaillut jo ammattikoulussa ja halusin aidosti oppia. Harjoittelu vaati aika paljon itsetarkkailua, alumiinin saumauksessa piti miettiä mikä sauman hitsauksessa meni pieleen, jotta pystyi seuraavalla saumalla tarkkailemaan sitä, eikä tee samaa virhettä uudelleen. Hitsatessa tilanne elää, joten tekeminen vaatii tarkkuutta sekä huolellisuutta.”

”Jos tuote menisi pieleen, se kyllä harmittaisi ja hävettäisi.” Mika tuumailee. Onneksi kokeneella tekijällä virheitä harvemmin sattuu.

Kuvassa Aapo Piitulainen valmistamassa kerrosvälitikkaita.

 

Aapo Piitulainen on kokenut konkari, joka on aloittanut työuransa Suomi-Tikkaan tehtaalla vuonna 2001. ”Kaikki alkoi siitä, kun isä oli Suomi-Tikkaalla töissä ja hän kertoi, että täällä saattaisi olla töitä tarjolla.” Hän muistelee. Aapo on siis seurannut isänsä jalanjälkiä tehtaalle.

Piitulainen valmistaa pääasiassa kerrosvälitikkaita, jotka on tarkoitettu rakennusvaiheessa olevien rakennusten kerrosten välillä liikkumiseen. Hänen tehtäviinsä kuuluu myös varasto- ja tasotikkaiden teko sekä erilaiset muutostyöt. ”Muutostyöt tuo tekemiseen mukavaa vaihtelua.”

Aapon mukaan tikkaiden kestävyyteen vaikuttaa esimerkiksi tikkaan profiili ja pienet tukiaiset, jotka tukevat tikasta. Kaiteilla voidaan tuoda myös lisää tukevuutta. Myös turvallisuus ja käyttötarkoitus on huomioitava. Monilla rakennustyömailla kerrosvälitikkaisiin vaaditaan nykyään kaksi käsijohdetta. Tikkaat ovat turvallisia käyttää, kun niitä käytetään oikein.

 

Tuotteet ovat aina tasalaatuisia, vaikka tekijät vaihtuisivatkin.

 

Aapon mielestä tuotteiden signeeraus on hyvä idea. “Jos tuotteen valmistuksessa on sattunut joku virhe, pystytään selvittämään, kuka tuotteen on tehnyt ja mitä siinä on käynyt. Työntekijä osaa sitten jatkossa tehdä työn huolellisemmin. Signeerauksesta ei synny ainakaan minulle mitään paineita ja hyvin harvoin tulee mitään tuotteita asiakkailta takaisin. On tärkeää, että tuotteet ovat aina tasalaatuisia, vaikka tekijät vaihtuisivatkin.”

Voidaan siis todeta, että tärkeintä hyvien tikkaiden valmistuksessa on ammattilaiset, jotka tekevät työnsä huolellisesti. Vaikka käytössä olisi parhaimmat materiaalit ja koneet, ei se vielä yksinään takaa hyvää laatua. Tehtaalle tarvitaan kokeneita työntekijöitä, joilta löytyy kädentaitoa sekä silmää laadun ja prosessien tarkkailuun. Työntekijöitä, jotka ovat sitoutuneita jatkuvaan kehitystyöhön.

Seuraavan kerran kun näet Suomi-Tikas Oy:n tikkaat, voit kurkata kuka tikkaasi on tehnyt!